IPA-II İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörü altında yürütülen “Türkiye Yeterlilikler Sistemi ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonunun (TUYEP)” hibe bileşenlerinden biri olan “VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı” kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantılarının üçüncüsü 11 Nisan 2019 tarihinde İzmir’de gerçekleştirildi.
Hibe Programının tanıtımı ve potansiyel hibe faydalanıcılarının proje teklifi hazırlanması konusunda bilgilendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmaları; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcisi Şükrü Zafer DOKUZER, AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa BALCI ve MYK Uluslararası İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı İsmail ÖZDOĞAN tarafından yapılmıştır.
Sayın İsmail ÖZDOĞAN konuşmalarında, ulusal yeterlilik sisteminden bahsederek sistemin önemini anlattı. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin ülkemiz açısından atılmış büyük bir adım olduğuna değinen Sayın ÖZDOĞAN, ulusal yeterlilik sisteminin etkin bir şekilde yürütülmesinin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin geliştirilmesine ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlaştırılmasına fayda sağlayacağını ifade etti. Sayın ÖZDOĞAN, eğitim ve istihdam arasındaki uyumun güçlendirilmesi ile nitelikli ve belgeli iş gücünün oluşturulması bağlamında VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının öneminden bahsederek sözlerine devam etti. VOC-Test Merkezlerinin Ulusal yeterlilik sistemi içerisindeki rolüne vurgu yapan ÖZDOĞAN, program kapsamında yürütülecek projeler sonucunda kurulacak olan VOC-Test merkezlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına büyük önem verildiğini belirtti. Sayın ÖZDOĞAN, geçmişte yürütülen Hibe Programları kapsamında 195 adet ulusal meslek standardı ve 307 adet ulusal yeterlilik hazırlandığını ve toplamda bugüne kadar MYK tarafından 822 ulusal meslek standardı ve 472 ulusal yeterlilik geliştirildiğini konuşmalarına ekledi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Sayın BALCI ise, konuşmalarına bugüne kadar MYK ile işbirliğinde yürütülen projeler ve başarılı çalışmalar dolayısıyla MYK’ya teşekkür ederek başladı. Ulusal yeterlilik sisteminin oluşturulması ve işletilmesinde VOC-Test Merkezlerinin rolüne vurgu yapan Sn. BALCI, ayrıca Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin öneminden bahsetti. Sayın BALCI, VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinin ülkemiz için nitelikli iş gücü yaratılması bağlamındaki faydalarının altını çizerek, VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının AB’nin sınav ve belgelendirme merkezi kurulması konusunda verdiği son destek olduğunu belirtti. Bundan sonraki süreçte mevcut sınav ve belgelendirme merkezlerinin kalite güvencelerinin artırılması, Avrupa Birliğindeki benzer kuruluşlarla işbirliği yapılması ve TYÇ’nin fonksiyonelliğinin artırılmasına yönelik faaliyetlere destek verileceğini ifade eden Sayın BALCI, tüm potansiyel başvuru sahiplerine başarılar dileyerek sözlerine son verdi.
Program, açılış konuşmalarından sonra Sözleşme Makamı Ve MYK tarafından yapılan sunumlarla devam etti. İzmir Voc-Test Merkezleri -3 Hibe Bilgilendirme etkinliği yapılacak sunumlar ve eğitimlerle 12 Nisan 2019 tarihinde de devam edecek.
Voc-Test Merkezleri-3 Hibe Bilgilendirmelerinin sonraki etkinlikleri ise 18-19 Nisan 2019 tarihlerinde Gaziantep ilinde, 25-26 Nisan 2019 tarihlerinde ise Antalya ilinde gerçekleştirilecektir.