IPA-II İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörü altında yürütülen “Türkiye Yeterlilikler Sistemi ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonunun (TUYEP)” hibe bileşenlerinden biri olan “VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı” kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantılarının dördüncüsü 18 Nisan 2019 tarihinde Gaziantep’te gerçekleştirildi.
Hibe Programının kuralları ve proje tekliflerinin hazırlanması konularında potansiyel başvuru sahiplerinin aydınlatılması amacıyla düzenlenen toplantıda açış konuşmaları Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Sn. Nuray HATIRNAZ, Mesleki Yeterlilik Kurumu Uluslararası İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Sayın İsmail ÖZDOĞAN tarafından yapılmıştır.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Nuray HATIRNAZ konuşmasında eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi, nitelikli işgücünün oluşumu ve ülkemizin beşeri sermayesinin geliştirilmesi anlamında MYK ile yürütülen başarılı işbirliğine ve VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının önemine değindi. Hibe Programından faydalanmak üzere başvuru yapacak kuruluşlarına başarı temennilerini iletti.
Sayın İsmail ÖZDOĞAN konuşmalarında, eğitim ve istihdam arasındaki uyumun güçlendirilmesi ile nitelikli ve belgeli iş gücünün oluşturulması bağlamında VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının öneminden bahsetti. VOC-Test Merkezlerinin Ulusal yeterlilik sistemi içerisindeki rolüne vurgu yapan Sayın ÖZDOĞAN, program kapsamında yürütülecek projeler sonucunda kurulacak olan bu merkezlerin sürdürülebilir kılınması gerekliliğini, bu merkezlerin sektör temsil kabiliyetine haiz olmalarının taşıdığı önemi ve ulusal yeterlilik sisteminin başarılı ve etkin bir biçimde işletilmesinin en önemli unsuru olduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin ülkemiz açısından atılmış büyük bir adım olduğuna değinen Sayın ÖZDOĞAN, ulusal yeterlilik sisteminin etkin bir şekilde yürütülmesinin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin geliştirilmesine ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlaştırılmasına fayda sağlayacağını ifade etti. Sayın ÖZDOĞAN, geçmişte yürütülen VOC-Test Merkezleri Hibe Programları kapsamında 195 adet ulusal meslek standardı ve 307 adet ulusal yeterlilik hazırlandığını ve toplamda bugüne kadar MYK tarafından 822 ulusal meslek standardı ve 472 ulusal yeterlilik geliştirildiğini konuşmalarına ekledi.
Düzenlenen toplantıda; Hibe Programının tanıtımı, proje maliyetlerinin uygunluğu ve MYK faaliyetleri konularında Sözleşme Makamı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile MYK uzmanları tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sunumlara http://ihale.ikg.gov.tr/list.aspx?lang=tr linkinden ulaşılabilir.
18-19 Nisan 2019 tarihlerinde dördüncüsü gerçekleştirilen VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı Bilgilendirme ve Eğitim Günlerinin son toplantısı 25-26 Nisan 2019 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecektir.