IPA-II İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörü altında yürütülen “Türkiye Yeterlilikler Sistemi ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonunun (TUYEP)” hibe bileşenlerinden biri olan “VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı” kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantılarının ilki 4 Nisan 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Hibe Programının kuralları ve proje tekliflerinin hazırlanması konularında potansiyel başvuru sahiplerinin aydınlatılması amacıyla düzenlenen toplantıda açış konuşmaları Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Sn. Nuray HATIRNAZ, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Birinci Müsteşar Sn. Angel GUTIERREZ-HIDALGO ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Sn. Adem CEYLAN tarafından yapılmıştır.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Nuray HATIRNAZ konuşmasında eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi, nitelikli işgücünün oluşumu ve ülkemizin beşeri sermayesinin geliştirilmesi anlamında MYK ile yürütülen başarılı işbirliğine ve VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının önemine değindi. Hibe Programından faydalanmak üzere başvuru yapacak kuruluşlarına başarı temennilerini iletti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Sn. Angel GUTIERREZ-HIDALGO bugüne dek yapılan işbirlikleri ve başarılı çalışmaları ile Hibe programını üstlendikleri için MYK’yı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığını kutlayarak başladığı konuşmasında AB iş gücü piyasası açısından Türk iş gücünün önemine değindi. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Birliğinin eğitim öğretim alanında en iddialı girişimi olduğunu ifade eden GUTIERREZ-HIDALGO bu sayede becerilerin daha anlaşılır olacağının, iş gücü piyasasında eşleşmenin kolaylaşacağını, iş gücü kalitesinin artacağını ve ekonominin güçleneceği belirtti. Bu kapsamda AB strateji ve politikalarıyla uyum çalışmaları ve MYK’nın kurulmuş olması sebebiyle Türkiye’yi takdir ettiğini ekledi. Bugüne kadar MYK iş birliğinde yürütülen Hibe Programları kapsamında 40 sınav ve belgelendirme merkezlerinin kurulduğunu ve yeni hibe programı ile 25 yeni merkezin kurulmasının hedeflendiği belirterek programa ilgileri nedeniyle katılımcılara teşekkürlerini sundu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Sn. Adem CEYLAN ise gerçekleştirdiği konuşmada MYK faaliyetlerine ilişkin bilgiler paylaştı. Çalışma hayatının beklentilerine uygun nitelikli ve belgeli iş gücüne katkı sağlamak üzere MYK önderliğinde 822 ulusal meslek standardı, 472 ulusal yeterlilik hazırlandığını, protokoller kapsamında 100 yeni meslek standardı ve yeterlilik geliştirmek üzere çalışmaların sürdüğünü belirtti. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlemek üzere uluslararası akreditasyona sahip 196 sınav ve belgelendirme merkezinin yetkilendirildiğini ve bu merkezlerin belgelendirme kapasitesinin 3 milyonu aştığını vurguladı.
Konuşmasına uygulanan AB Proje ve programlarından ötürü Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesine ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna teşekkürlerini sunarak devam eden Sn. CEYLAN, MYK tarafından bugüne dek kullanılan 21 milyon Avro tutarındaki AB fonlarının İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi-İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörü içerisindeki %6’lık payına dikkat çekerek bu fonlar vasıtasıyla 195 ulusal meslek standardı ve 307 ulusal yeterlilik hazırlandığını, 40 adet sınav ve belgelendirme merkezi kurulduğunu, 32,000 bireyin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olduğunu belirtti. Bu çalışmaların hâlihazırda uygulanmaya başlanan TUYEP Operasyonu ile sürdürüleceğini ve MYK paydaşlarının desteklenmeye devam edileceğini ekleyerek, hibe programı kapsamında sağlanacak kaynakların potansiyel başvuru sahipleri tarafından hızlı ve etkili şekilde kullanması gerektiğinin altını çizdi.
Açılış konuşmalarının ardından hibe programının tanıtımı amacıyla MYK ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanları tarafından Hibe Rehberinin ve teknik konuların açıklanmasına yönelik sunumlar gerçekleştirildi, katılımcıların soruları yanıtlandı.
VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı bilgilendirme günleri kapsamında diğer toplantılar 8-19 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te gerçekleştirilecektir. Detaylı bilgi www.ikg.gov.tr adresinde yer almakta olup bilgilendirme ve eğitimlere kayıt için http://kayit.ikg.gov.tr/info/voctest3 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bilgilendirme toplantısında yapılan sunumlara ulaşmak için tıklayınız.