16 Ocak
2019
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Doğrulanması Rehberi Yayımlandı



160119-1

Yaygın ve serbest öğrenmelerin doğrulanması bireyin yaygın ve serbest öğrenme ortamlarında edindiği bilgi, beceri ve yetkinliklerin uygun ölçütlere göre değerlendirildiğinin yetkili kurum tarafından onaylanması süreci anlamına gelmektedir. Söz konusu süreç, bireye ileri eğitim fırsatlarının ve yeni iş olanaklarının kapısını açması, ayrıca her türlü kaynağın etkin kullanımını teşvik etmesi açısından son derece kritik bir öneme sahiptir.

Toplumumuz, eğitim kurumları dışında yaygın ve serbest öğrenme faaliyetlerine devam etme kültürüne yoğun olarak sahiptir. Bu kültür o derece yaygındır ki, birçok meslekte alaylı-mektepli çalışan ayrımı göze çarpmakta, bazı mesleklerin inceliklerini öğrenmek ancak usta-çırak ilişkisiyle mümkün olmaktadır. İlkokul ve ortaokullar ile ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında sunulan örgün eğitim ne kadar önemliyse, örgün eğitimi tamamladıktan sonraki yıllar boyunca edinilen bilgi, beceri ve tecrübelerin doğrulanması da o kadar önemlidir.

Ülkemizde yaygın ve serbest öğrenmelere verilen değeri, TYÇ tasarımında görmek mümkündür. TYÇ; mesleki, genel ve akademik eğitim ve öğretim programları sonucunda düzenlenen yeterliliklerin yanı sıra yaygın ve serbest öğrenme yollarıyla edinilen yeterlilikleri de içermektedir.

“Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Doğrulanması Rehberi” Avrupa’da giderek yaygınlaşan doğrulama uygulamaları hakkında genel yaklaşımı sunmak, doğrulamanın temel bileşenlerini ve kullanılan yöntemleri paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Rehber hazırlanırken CEDEFOP tarafından 2015 yılında yayımlanan Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Doğrulanması için Avrupa Yönergeleri büyük ölçüde esas alınmıştır.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Doğrulanması Rehberi’ne ulaşmak için tıklayınız...

Doğrulama uygulamalarının geliştirilmesi ve uygulanması girişimlerinde rol alan çeşitli paydaşların kullanımı için şeffaf bir yaklaşımla hazırlanan Rehberin, doğrulama uygulamalarının anlaşılması, oluşturulması ve yaygınlaştırılmasında faydalı olmasını diliyoruz.