21 Aralık
2018
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı Çalıştayı’nın İkincisi Gerçekleştirildi.



Mesleki Yeterlilik Kurumu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı Çalıştayı’nın ikincisi, 20 Aralık 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı (TYVT) ile ilgili farkındalığı artırmak ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yükseköğretim kurumları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) dışındaki kamu kurumları ve meslek kuruluşlarının düzenlediği yeterliliklerin veri tabanına eklenmesi hususunda izlenecek yöntemlere dair istişarede bulunmak amacıyla düzenlenen Çalıştay’a 30 bakanlık, kamu kurumu ve meslek kuruluşundan 60 temsilci katılmıştır.

211218-1

Farklı sorumlu kurumlar tarafından (MEB, yükseköğretim kurumları, MYK ve diğer tüm sorumlu kurumlar) düzenlenen diploma, sertifika ve belgelere ilişkin genel bilgilerin Türkçe ve İngilizce olarak sunulduğu TYVT, ülkemizdeki yeterliliklerin uluslararası çapta erişilir, anlaşılır ve kıyaslanabilir olmasını sağlamak üzere Kurumumuz tarafından oluşturulmuştur.

Çalıştay, Kurum Başkan Yardımcımız Sayın Metin KARAMAN’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Sn. KARAMAN, konuşmasında Kurumumuz faaliyetlerinin yanı sıra TYÇ’nin hazırlanması ve AYÇ’ye referanslanması ile Kalite Güvence Yönetmeliği’nin yayımlanmasının ülkemiz açısından önemine ve TYVT’nin oluşturulması çalışmalarına değinmiş, ülkemizdeki yeterliliklerin elektronik ortama aktarılmasının ulusal ve uluslararası etkilerine vurgu yapmıştır.

 211218-2

Çalıştay’ın ilk bölümünde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanı Osman Seçkin AKBIYIK tarafından katılımcılara TYÇ’nin kapsamı, amaçları ve temel bileşenleri, AYÇ referanslama ve TYÇ uygulama süreçleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

211218-3

Ardından TYÇ Dairesi Başkanlığında görevli Uzman Yardımcısı Ekrem YAZICI tarafından TYVT içeriği ve yapısı, Avrupa Portalları ve yükseköğretim yeterliliklerinin TYVT’ye eklenmesi için yürütülen çalışmalar ve diğer kurumların yeterliliklerinin sisteme aktarılmasına ilişkin yöntemler hakkında bilgilendirme sağlanmıştır.

 211218-4

Çalıştay’ın öğleden sonraki bölümü, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Berna ASLAN’ın yeterliliklerin öğrenme kazanımlarıyla tanımlanmasında izlenen temel ilkeler, iyi örnekler ve sık yapılan hatalara değindiği “Öğrenme Kazanımları” konulu sunumuyla devam etmiştir.

211218-5

Çalıştay’ın son bölümünde ise katılımcıların interaktif olarak hazırlanan Çalıştay anketini doldurmaları istenmiş ve anketin tamamlanması ile birlikte Çalıştay sona ermiştir.

Çalıştay’ın gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Kurum Başkan Yardımcımız olmak üzere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı ve Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanlığı’nda görevli mesai arkadaşlarımız ile Çalıştay boyunca sabır ve dikkatle katkı ve katılım sağlayan tüm temsilcilere teşekkür ederiz.

Fotoğraf galerisi için tıklayınız

211218-1