23 Temmuz
2012
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi İstişare Süreci Başlatıldı



Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek amacıyla 21.09.2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur.

Kanun kapsamında Ulusal Yeterlilik Çerçevesi’nin oluşturulması, geliştirilmesi ve güncelliğinin korunmasına ilişkin işlemler MYK’nın sorumluluğuna verilmiş, kalite güvencesi sağlanmış tüm yeterliliklerin UYÇ’ye dahil edileceği hüküm altına alınmış ve UYÇ kapsamı itibariyle Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne dönüştürülmüştür.

UYÇ’nin oluşturulmasına yönelik bir diğer somut düzenleme ise Bakanlar Kurulunun 7.7.2010 tarihli ve 2010/660 sayılı kararı ile kabul edilen ve 15.7.2010 tarihli ve 27642 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planının birinci öncelik alanını teşkil eden MYK’nın sorumluluğunda Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (UYÇ)’nin oluşturulması ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile referanslandırılmasıdır.

Bu çerçevede, UYÇ Hazırlama Komisyonu ve UYÇ Hazırlama Çalışma Grubu oluşturularak çalışmalar başlatılmıştır. Ayrıca yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek; görüş, öneri ve katkıları almak amacıyla 77 Kurum/Kuruluş temsilcisinin yer aldığı UYÇ Danışma ve Değerlendirme Platformu oluşturulmuştur.

İlk toplantısı 7-8 Nisan 2011 tarihlerinde gerçekleştiren söz konusu platformun ikinci toplantısı UYÇ hazırlama çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri ve hazırlanan taslak TYÇ İstişare Belgesini sunmak, söz konusu süreç ve taslağa ilişkin katılımcı görüş, öneri ve katkılarını almak ve bundan sonra işletilecek istişare süreci hakkında bilgi vermek amacıyla MYK koordinasyonunda ve Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Kurumunun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (UYEP) desteği ile 5 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

MYK Başkanı Bayram AKBAŞ’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda MYK Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Ahmet GÖZÜKÜÇÜK, Türkiye’nin Ulusal Yeterlilik Çerçevesinin (Türkiye Yeterlilik Çerçevesi-TYÇ) Geliştirilmesi ve İstişare Süreci, UYEP Takım Lideri David HANDLEY, Ulusal Yeterlilik Çerçevesi Kavramı ile TYÇ İstişare Sürecinin Yönetimi ve İzlenecek İstişare Adımları, UYÇ Hazırlama Komisyonu ve UYÇ Çalışma Grubu Üyesi MEB Temsilcisi Hafise KAYNARCA,  Mevcut Eğitim, Öğretim ve Yeterlilik Sistemleri, UYÇ Çalışma Grubu Üyesi YÖK Temsilcisi Prof. Dr. Selda ÖNDEROĞLU, TYÇ’nin Yönetimi ve TYÇ’den Beklentiler, UYÇ Hazırlama Komisyonu ve UYÇ Çalışma Grubu Üyesi YÖK Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet DURMAN, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nin Yapısı ve son olarak MYK Meslek Standartları Dairesi Başkanı Firuzan SİLAHŞÖR Çalışmaların Sonuçları ve Çalışma Takvimi başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.

Sunumlar sonrasında katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan konuşmacılar, TYÇ geliştirme sürecinde ilgili tüm tarafların katkılarının son derece önemli olduğunu ifade etmiş olup, bundan sonraki adımda taslak TYÇ İstişare Belgesine yönelik görüşlerin sistematik bir biçimde alınabilmesi adına istişare sorularının geliştirileceği ve ilgili taraflarla söz konusu soru ve taslak belgenin paylaşılarak istişare sürecinin yürütüleceğini ifade etmişlerdir.

Taslak TYÇ İstişare Belgesi, TYÇ İstişare Süreci Geri Bildirim Formu ve konu ile ilgili diğer bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

 

TYÇ İstişare Sürecine görüş ve önerilerde bulunmak için söz konusu formun 5 Eylül 2012 tarihine kadar doldurarak tyc@myk.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.

tyc1

tyc1

 

 

tyc2

tyc3

tyc1