20 Eylül
2019
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu Yirmi İkinci Toplantısı Gerçekleştirildi.



Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu Yirmi İkinci Toplantısı; TYÇ Kurulu Başkan Vekili TÜRK-İŞ temsilcisi Sayın Enis BAĞDADİOĞLU başkanlığında 19 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Bir önceki Kurul toplantısından bu yana yürütülen faaliyetler hakkında bilgilendirme yapılmasıyla başlayan toplantı, TYÇ Dairesi Başkanlığı tarafından taslak çalışmaları tamamlanan “TYÇ Kurulu Görev, Çalışma Usul ve Esasları”, “TYÇ Logosunun Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” ile “TYÇ’nin Uygulanmasına İlişkin Verilen Kararlar Hakkında Yapılacak İtirazlarda İzlenecek Usul ve Esaslar”ın Kurul üyelerinin görüş ve değerlendirmelerine sunulması ile devam etmiştir. TYÇ Yönetmeliği’nin 16. Maddesi’nde TYÇ Kurulu tarafından uygulamaya konulması gereken mevzuat düzenlemeleri arasında yer alan söz konusu usul ve esasların 2019 yılı sonuna kadar nihai halini kazanması planlanmaktadır.

Türkiye Referanslama Raporu’nun güncellenmesi, toplantıda ele alınan bir diğer konu başlığıdır. 2017 tarihli AYÇ Tavsiye Kararı’nda yer alan gereklilikler ve TYÇ-AYÇ referanslama süreci sonrasında ülkemiz eğitim öğretim ve yeterlilikler sisteminde meydana gelen köklü değişiklikler sebebiyle Türkiye Referanslama Raporu’nun güncellenmesi ve gelişmelerin şeffaf bir yaklaşımla yeni raporda ele alınması gerekmektedir. Bu kapsamda 2019 yılı içinde Türkiye Referanslama Raporu Türkçe ve İngilizce olarak tekrar ele alınmış ve güncelleme gereksinimi duyulan hususlar belirlenmiştir. Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile gerçekleştirilecek çalışmalar neticesinde güncellemelerin tamamlanması ve Türkiye Referanslama Raporu’nun, Avrupa Öğrenme Fırsatları ve Yeterlilikler Portalı’nda yayınlanması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda MEB ve YÖK temsilcilerinin yer aldığı yeni bir rapor yazım ekibi oluşturulması ve çalışmaların en yakın zamanda başlatılması kararlaştırılmıştır.

Toplantının son bölümünde ise, TYÇ Dairesi Başkanlığı bünyesinde TYÇ, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ve diğer şeffaflık araçları hakkında oluşan bilgi ve tecrübe birikiminin MEB ve YÖK’ün ilgili birimlerine aktarılması ve sorumlu kurumlarda TYÇ temas noktalarının oluşturulması amacıyla TYÇ Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde bir etkinlik düzenlenmesi hususunda görüş birliğine varılmıştır.

Toplantıya katılım sağlayarak değerli görüş ve katkılarını paylaşan üyelerimize teşekkür ederiz.