16 Mart
2022
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

MYK Uzmanları Özbekistan’da Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi.



Özbekistan İstihdam ve Çalışma İlişkileri Bakanlığının davetleri ile Mesleki Yeterlilik Kurumundan (MYK) bir heyet, MYK teknik çalışma alanları olan Meslek Standartları, Sınav ve Belgelendirme ve Ulusal Yeterlilik Çerçeveleri hakkında fizibilite çalışmaları yapmak üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bir dizi temaslarda bulundu. Çalışma ziyaretinde bulunan heyette Mesleki Yeterlilik Uzmanları Meslek Standartları Dairesinden Esma DOĞAN, Sınav Belgelendirme Dairesinden Ayşegül Alev AYDIN ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesinden Ekrem YAZICI yer aldı.

Özbekistan İstihdam ve Çalışma İlişkileri Bakan Yardımcısı ile gerçekleştirilen ilk gün temaslarında Özbekistan’daki Mesleki Eğitim ve Yeterlilikler hakkında bilgilendirmeler sağlanarak bu çalışmadan beklentilerinin ne olduğu anlatılmıştır. Bakan Yardımcısı Türkiye'nin yürütmüş olduğu çalışmaları örnek aldıklarını Türkiye’de Meslek Standartları, Ölçme Değerlendirme ve Ulusal Yeterlilik Çerçevesi uygulamasını Özbekistan’da da uygulayarak yurtdışında da tanınan belgelendirme hizmeti ile vatandaşlarının nitelikli işgücüne dâhil olmasını isteklerini aktarmıştır.

Daha sonra Çalışma Piyasası Araştırmaları Kurumu yöneticileri ve uzmanları tarafından yapılan sunum ile kurum çalışmaları hakkında bilgiler alınmıştır. Meslek Standardı hazırlama ve Ulusal Yeterlilik Çerçevesinin kurulup işletilmesine ilişkin işlemlerin bu kurumun bünyesinde yer alan uzmanlar tarafından yürütüldüğü ve bu alanlarda Türkiye tecrübesinden faydalanmak istediklerini dile getirmişlerdir.

Çalışmaların diğer gününde Taşkent’te bulunan Taşkent Monomerkez ziyareti yapılmış ve bu kurumda oluşturulan eğitim ve sınav sınıfları yerinde incelenmiştir. 10-15 sektörde farklı mesleklerin eğitimlerinin verilebileceği ve sınavlarının yapılabileceği bir merkez olan yapıda Merkez müdürü ve çalışanları ile diğer monomerkezlerin çevrimiçi bağlantı ile katılımları sayesinde tamamında çalışan yetkililere, Türkiye Mesleki Yeterlilik Sistemine ilişkin bilgiler aktarılmıştır. Türkiye’den giden heyetin bilgilendirmesinin ardından teknik olarak yapılabilecek işbirlikleri değerlendirilmiştir.

Bir sonraki gün ise Kore (KOICA) tarafından yaptırılan mesleki ve teknik eğitim merkezinde yapılan çalışmalar hakkında yerinde bilgiler alınmış ve gelecek çalışmaları hakkında istişarelerde bulunulmuştur.

Çalışmaların son gününde ise elde edilen bulgular ışığında yapılan tespitler Çalışma Bakanı Sayın Nozim Khusanov’un da katılımıyla gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında paylaşılmıştır. Özbek Bakan Türkiye’nin bu çalışmalarının benzer bir modelle Özbekistan’da da gerçekleştirilmek istendiğini ve bu konuda işbirliği konusunda istekli olduklarını dile getirmiştir.

Özbekistan TİKA Koordinatörlüğünde yapılan görüşmenin ardından Özbekistan Büyükelçimiz Sayın Olgan BEKAR ile gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin sunabilecekleri hakkında istişarelerde bulunarak ziyaret tamamlanmıştır.