30 Kasım
2017
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

Elektrikçi Esnafını Belgelendirme Projesi Kapanış Toplantısı ve Sınav Merkezi Tanıtımı Gerçekleştirildi



Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansman desteğinde uygulanan “VOC-Test Merkezleri-II Hibe Programı” altında Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzerleri, Teknisyenleri, Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu (TETESFED) tarafından yürütülen  “Elektrikçi Esnafını Belgelendirme Projesi” Kapanış Toplantısı ve Proje kapsamında oluşturulan sınav merkezinin tanıtımı 29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

30.11.2017 VOC-TEST1

TETESFED Genel Başkanı Sayın Osman YEŞİLYURT ’un açış ve hoş geldin konuşmasıyla başlayan Toplantı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Sayın Mustafa BALCI’nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) AB ve Mali Yardımlar Daire Başkan Vekili Sayın Hülya TEKİN’in, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi PALANDÖKEN’in ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Sayın Adem CEYLAN’ın konuşmaları ile devam etti.

Sözlerine Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı, ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Daire Başkanı ve TESK Başkanına teşekkürlerini ileterek başlayan TETESFED Genel Başkanı Sayın Osman YEŞİLYURT konuşmasında sektördeki tehlikeli işler sınıfına mensup mesleklerin yoğunluğuna dikkat çekerek bu hususta MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin önemini vurguladı.

AB Türkiye Delegasyonu temsilcisi Sayın Mustafa BALCI konuşmasında, yürütülen proje sonucunda MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin sektörde ve istihdamda kaliteyi artırma noktasında yapacağı katkıların önemine değinerek, bu bağlamda gerçekleştirilen üstün çalışmaları nedeniyle Mesleki Yeterlilik Kurumuna ve Kurum Başkanı Sayın Adem CEYLAN’a teşekkürlerini sundu.

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ve AYÇ temelinde kurulan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinden (TYÇ) bahseden BALCI, hazırlanan ulusal yeterliliklerin ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin bireylerin beceri ve yeterliliklerinin doğrulanması konusundaki rolünün ve öneminin altını çizdi.

TYÇ’nin AYÇ ile referanslandığı bilgisini katılımcılarla paylaşan BALCI, referanslamanın devamı niteliğindeki uygulamaların hayata geçirilmesinin gerekliliğine değindi. VOC-Test Merkezleri I ve II Hibe Programları aracılığıyla Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının kurularak faaliyete geçirildiğini belirten BALCI, hazırlık çalışmaları devam eden yaklaşık 17 milyon Avro tutarında yeni bir proje ile MYK’nın kapasitesinin geliştirileceği, belgelendirme merkezlerinin kurulmasının destekleneceği ve doğrudan hibe ile adayların sınav ücretlerinin karşılanacağı bilgisini katılımcılarla paylaştı.

ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Daire Başkan Vekili Sayın Hülya TEKİN konuşmasında; Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)’nın 2014 – 2020 yıllarını kapsayan II. Döneminde ÇSGB’nin eğitim istihdam ve sosyal politikalardan sorumlu kurum olduğunu, bu kapsamda İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı altında 938 projenin finansmanının sağlandığını ve yaklaşık sekiz yüz bin kişiye ulaşıldığını belirterek, hayat boyu öğrenmenin ve nitelikli işgücünün desteklenmesi başlıklarına büyük önem ve öncelik verildiğini belirtti. MYK ve paydaşları tarafından yürütülen UYEP-II Projesine değinen TEKİN, sertifikasyonun hayat boyu öğrenmenin ve nitelikli işgücünün desteklenmesi noktasında ülkemizin fark yaratmasına katkı sağlayacağını, TETESFED tarafından başarıyla tamamlanan Projenin bunun bir parçası olduğunu ifade etti.

30.11.2017 VOC-TEST2 TESK Genel Başkanı Sayın Bendevi PALANDÖKEN, MYK Başkanına teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında, MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin yürürlükteki kanunlar ile desteklendiğinin altını çizerek belgelerin bu mesleklerin hakkıyla icra edilmesi konusundaki öneminin altını çizdi. Kurulan sınav merkezlerinin nitelikli işgücünün oluşumuna katkısı ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında katılımcılarla bilgi paylaşan PALANDÖKEN, esnafların ve sanatkârların sorunlarının çözüme kavuşturulması için çalışmalara devam edildiğini belirtti

MYK Başkanı Sayın Adem CEYLAN gerçekleştirdiği konuşmada, nitelikli ve belgeli işgücünün yetiştirilmesi kapsamında eğitimin ve ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin eğitim müfredatına yansıtılmasının önemine dikkat çekerek, çalışmaların MYK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu işbirliğinde yürütüldüğünü ifade etti. 

30.11.2017 VOC-TEST3

Sözlerine, çalışma hayatında ihtiyaç duyulan nitelikli eleman probleminin çözümünde Ulusal Yeterlilik Sistemin rolüne, bu sistemde MYK faaliyetlerinin sosyal tarafların katılımı ve işçi işveren, kamu kesimi arasında koordinasyon sağlanarak yürütüldüğüne değinerek devam eden CEYLAN, esnaf ve sanatkârların ülkemizde işsizlik ve istihdamda karşılaşılan problemlerin çözümünde kilit rol oynadığını belirtti.

Önceki öğrenmelerin tanınması noktasında yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının yürüttüğü titiz çalışmalara ve bu çalışmaların Ulusal Yeterlilik Sistemindeki önemini vurgulayan CEYLAN, AB fonları ile desteklenerek kurulan TETESFED Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezinin bu anlamda sisteme büyük katkı sağlayacağını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Kapanış toplantısı, yürütülen proje faaliyetleri ve proje çıktılarına ilişkin detayların paylaşıldığı teknik sunumların ardından sonlandırıldı.

30.11.2017 VOC-TEST1

30.11.2017 VOC-TEST1