26 Mart
2019
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanlığı

AYÇ Türkiye Koordinasyon Noktası olarak Macaristan’da düzenlenen Yeterlilik Veri Tabanları Toplantısına katılım sağlandı.



260319-1

Macaristan Eğitim Kurumu’nun ev sahipliğinde ve Avrupa Komisyonu işbirliğinde 21-22 Mart 2019 tarihlerinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Yeterlilik Veri Tabanları Toplantısı geçekleştirilmiştir. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) Danışma Grubu

260319-2 

üyeleri ve AYÇ Ulusal Koordinasyon Noktası uzmanlarının yoğun katılım sağladığı etkinliğe Kurum Başkanımız Sayın Adem CEYLAN, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Dairesi Başkanı Osman Seçkin AKBIYIK ve Uzman Yardımcısı Ekrem YAZICI katılmıştır.

Toplantının açılışı, Macaristan Eğitim Kurumu Başkanı Dr. Zoltán Gloviczki ve İnsan Kaynakları Bakanlığı Halk Eğitiminden Sorumlu Bakan Yardımcı Dr. Zoltán Maruzsa tarafından yapılmıştır.

Açılış konuşmalarının ardından Sayın Adem CEYLAN, AYÇ Macaristan Koordinasyon Noktası olarak toplantıya evsahipliği yapan Macaristan Eğitim Kurumu Başkanı Dr. Zoltán Gloviczki’ye evsahipliği ve misafirperverliği için teşekkürlerini sunmuştur.

260319-3

Programın ilk bölümünde Macaristan Yeterlilik Veri Tabanının genel yapısı, kullanım amaçları ve bağlantılı alt sistemler olan Genel Eğitim Bilgi Sistemi ve Yükseköğretim Bilgi Sistemlerine ilişkin bilgilendirici sunumlar gerçekleştirilmiştir.

260319-4

Devamında yeterlilik veri tabanlarının mevcut durumuna, AB Portalları ile ilişkilendirilmesine, veri tabanlarındaki öğrenme kazanımlarına ve Europass/LOQ/ESCO portallarına ve gelecekteki durumlarına ilişkin Avrupa Komisyonu temsilcileri tarafından bilgilendirmeler yapılmıştır.

Genel sunumların ardından ülke uygulamalarına ilişkin bölüme geçilerek İskoçya, Polonya, Almanya ve Slovenya’nın yeterlilik veri tabanlarına ilişkin bilgilendirmeler yapılmıştır.

 

260319-5

İskoçya Veri Tabanı Sunumu

 

260319-6

Polonya Veri Tabanı Sunumu

260319-7

Slovenya Veri Tabanı Sunumu

260319-8

Almanya Veri Tabanı Sunumu

 

Sunumların ardından katılımcılar gruplara ayrılarak veri tabanları hakkında yaşanan problemler ve çözümleri, veri tabanlarında sunulan içerikler ve güncelliğin sağlanıp sağlanamadığı, yeterlilik çerçevelerinin kapsamının ne kadar yansıtıldığı gibi konular üzerinde fikir alışverişlerinde bulunmuşlardır.

>Etkinliğin ikinci gününde; birinci gün grup tartışmalarından elde edilen bulgular tüm katılımcılar ile paylaşılarak gündeme getirilen çözüm önerileri ve tecrübe paylaşımlarından faydalanılabilmesi sağlanmıştır.Ardından Avusturya, Estonya ve Letonya’nın yeterlilik veri tabanlarının tanıtım sunumları ile bilgilendirme yapılarak, veri tabanlarına ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli planlar, Avrupa portallarına ilişkilendirmede yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile Avrupa düzeyinde hangi yeterlilik verilerinin paylaşılabileceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunulmuştur.

260319-9 

Gerçekleştirilen etkinlik münasebetiyle Budapeşte’de bulunan Kurum Başkanımız ve beraberindeki heyet Budapeşte Büyükelçimiz Sayın Ahmet Akif OKTAY’a nezaket ziyaretinde bulunularak ziyaretin kapsamı ve katılımcılar ile AYÇ Türkiye Koordinasyon Noktası olarak yürüttüğümüz uluslararası faaliyetlere ilişkin bilgi paylaşmış, Büyükelçimiz’den Macaristan eğitim sistemi ve istihdam piyasasına ilişkin kıymetli bilgiler alınmıştır.

 260319-10

260319-1