7-9 Eylül 2022 tarihlerinde Kızılcahamam’da Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı (İESP SOP) kapsamında finanse edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumunun faydalanıcısı olduğu Türkiye Yeterlilikler Sisteminin ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonu (TUYEP) kapsamında düzenlenen Ulusal Meslek Standartlarının (UMS) Meslek Yüksekokul Eğitim Programlarına Yansıtılmasına İlişkin Çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştay Kurum Başkanı Sayın Adem CEYLAN’ın ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet SARIBIYIK açılış konuşmaları ile başladı.
Kurum Faaliyetlerinin geldiği nokta ile ilgili bilgi veren Sayın CEYLAN, Kurum faaliyetlerinin çalışma hayatına sağladığı katkılarından ve MYK’nın öneminden bahsetti. Ulusal yeterlilik sisteminin işlerliği ile piyasaya nitelikli iş gücü sağlanması konularında büyük ilerleme sağlandığını belirten Sayın CEYLAN, MYK bünyesinde ortak akıl ve katılımcı anlayış çerçevesinde sektörün ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen meslek standartları ile yeterlilikler sayesinde eğitim ve istihdam arasındaki uyumun güçlendirilmesine, eğitim müfredatlarının çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde revize edilmesine ve bireylerin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerin tanınarak belgelendirilmesine katkı sağlandığını ifade etti.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın SARIBIYIK ise açılış konuşmasında Ulusal Meslek Standartlarının (UMS) Meslek Yüksekokul Eğitim Programlarına Yansıtılmasının öneminden bahsederek çalıştay çıktılarının standartlara uygun müfredat güncelleme çalışmalarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Çalıştay öncesi gerçekleştirilen pilot çalışmalar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Meslek Standartları Dairesi Başkanı Dr. Sayın Yaprak AKÇAY ZİLELİ Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterliliklerin önemini anlatan sunumunu gerçekleştirdi.
MYK Uzmanı Sayın Esma DOĞAN tarafından Ulusal Meslek Standartlarının (UMS) Tanıtımının yapıldığı sunumun ardından Prof. Dr. Sayın Eda GÜRLEN Eğitim Programı Geliştirme ve UMS’lerin Programlara Yansıtılma Metodolojisi ile ilgili sunumunu, Prof. Dr. Sayın Sinan Serdar ÖZKAN ise gerçekleştirilen pilot çalışmaya yönelik deneyimlerin aktarıldığı sunumunu gerçekleştirdi.
Açılış konuşmaları ve sunumların tamamlanmasının ardından Eğitim Programı Geliştirme ve UMS’lerin Programlara Yansıtılma Metodolojisi kullanılarak Meslek Yüksekokullarında uygulanan eğitim müfredatları ile ilgili alandaki Ulusal Meslek Standartlarının Meslek Yüksekokullarında görevli akademisyenler tarafından karşılaştırıldığı grup çalışmaları başladı.
3 gün süren çalıştay ardından katılımcıların metodolojiye ilişkin görüş, öneri ve değerlendirmeleri alındı.
Çalışmanın etkinliği ve önemine vurgu yapan kapanış konuşmalarının ardından çalıştay sona erdi.