30 Aralık
2009
Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı

TESK ile üç sektörde "Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü" imzalandı



MYK ile TESK arasında “Metal”, “Tekstil, Hazır Giyim, Deri” ve “Turizm, Konaklama, Yiyecek-İçecek Hizmetleri” sektörlerinde daha çok esnaf ve sanatkarlara yönelik olan mesleklerin standartlarının belirlenmesi amacıyla protokol imzalandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu ulusal yeterlilik sisteminin temel bileşenlerinden ilki olan meslek standartlarının hazırlanması çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile 9 Mart 2009 tarihinde MYK’da yapılan bir törenle “Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü” imzalandı. Törene MYK Başkanı Bayram AKBAŞ, TESK Genel Başkanı Bendevi PALANDÖKEN, Genel Başkan Vekili Burhan AKSAK, Genel Sekreter Naci SULKALAR; Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı İsmail SEZER, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Fatih ÖZCAN, Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Sinan TURHAN, Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Özcan SARAÇOĞLU, TESK Eğitim ve Planlama Müdürü Nuran SENAR, MYK Meslek Standartları Dairesi Başkanı Firuzan SİLAHŞÖR, MYK Metal Sektör Sorumlusu H. Ali EROĞLU katıldı. Tekstil, Hazır Giyim, Deri sektöründe 5; Metal Sektöründe 4; Turizm, Konaklama, Yiyecek-İçecek Hizmetleri sektöründe 5 adet mesleğin farklı yeterlilik seviyelerinde standartlarını hazırlamak üzere imzalanan protokolle, bu sektörlerdeki esnaf ve sanatkarlara yönelik mesleklerde standart hazırlama sürecinde önemli bir aşama kaydedildi.

Protokol kapsamında standardı hazırlanacak meslekler için tıklayınız.

Süreç Nasıl İşliyor?

Ulusal Meslek Standardı Hazırlanması Hakkında Yönetmeliğe göre; meslek standartları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından görevlendirilen kurum veya kuruluşlara hazırlatılır. Görevlendirilecek kurum ve kuruluşlar MYK Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir. Sürecin devamında, Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü imzalanan kuruluşlar, sektördeki mesleklerin standartlarını MYK ile işbirliği halinde hazırlar ve taslak standartlar ilgili Sektör Komitesi’ne sunulur. Sektör komitesinde incelenen ve doğrulanan standartlar MYK Yönetim Kurulu’nun onayını müteakip Resmi Gazete’de yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı olarak yürürlüğe girer.

MYK Yönetim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli sektörlere yönelik değerlendirmeler kademeli olarak yürütülmekte olup, önümüzdeki dönemlerde görevlendirilen kuruluşlarla İşbirliği Protokolleri’nin imzalanmasına devam edilecektir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan herhangi bir ücret ve başka hak talep etmeksizin meslek standardı hazırlamak, geliştirmek ve güncellemek konularında istekli olan kuruluşların seçimine ve sorumluluklarının tanınmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş ve Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. Kurum ve Kuruluşların görevlendirilme süreci, ölçütleri ve görevleri için tıklayınız.