16 Temmuz
2010
Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı

Profesyonel Turist Rehberi Mesleğinin Ulusal Standardı Belirlendi



Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından hazırlanan Profesyonel Turist Rehberi mesleğinin taslak standardı Resmi Gazetede yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı niteliği kazandı.

16.07.2010 tarih ve 27643 sayılı Resmi Gazetede Profesyonel Turist Rehberi “yerli veya yabancı turistlere, turistlerin gezi öncesinde seçmiş oldukları dil ile uyumlu olmak üzere, rehberlik kimlik kartında belirtilen dillerde rehberlik eden, Türkiye’de tanıttığı bölgenin tarihi, kültürel ve doğal mirası hakkında bilimsel ve kapsamlı bilgi sahibi olan ve bu bilgileri iyi derecede bildiği en az bir yabancı dil ile turistlere aktarabilen, Türkiye’nin imajını en iyi şekilde yansıtabilen, seyahat acentaları tarafından düzenlenen tur programlarını seyahat acentasının yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürüten, gezi programının tüketiciye satıldığı şekilde yürütülmesini sağlayan veya müze ve ören yerlerinde organize olmuş grup/kişilere rehberlik eden kişi” olarak tanımlanıyor.

Profesyonel Turist Rehberi Ulusal Meslek Standardı hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Profesyonel Turist Rehberi mesleğinin Ulusal Meslek Standardının oluşturulması süreci MYK ile Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) arasında 27 Ocak 2010 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü ile başladı. KTB ve TÜRSAB işbirliği ile hazırlanan taslak meslek standardı ilgili tarafların görüşlerine sunuldu. Gelen görüşler doğrultusunda yeniden değerlendirilen Profesyonel Turist Rehberi taslak meslek standardı, MYK Turizm, Konaklama, Yiyecek-İçecek Hizmetleri Sektör Komitesi’nin uygun görüşü ve MYK Yönetim Kurulu onayının ardından Resmi Gazetede yayımlandı.

KTB ve TÜRSAB ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Tur Operatörü (Seviye 5), Seyahat Acentası Temsilcisi (Seviye 4) ve Seyahat Acentası Satış Elemanı (Seviye 3) mesleklerinin de taslak meslek standardı hazırlanacak.

Tour-guide-Malcolm-Metcal-001