29 Ağustos
2016
Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı

MYK ve TŞOF Arasında Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş Birliği Protokolü İmzalandı



Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, karayolu taşımacılığı alanında şoförlük mesleklerine yönelik Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü imzaladı.

290816-1

Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş Birliği Protokolü ile ilgili açıklamalarda bulunan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, kamyon, minibüs, taksi, şehir içi toplu taşıma, servis aracı ve tehlikeli madde taşımacılığı şoförü mesleklerinde meslek standartlarının belirlendiğini, sınav ve belgelendirme ile ilgili süreçleri tanımlayan yeterliliklerin de hazırlanmasını takiben sınav ve belgelendirme faaliyetlerine başlanacağını ifade etti.

Özellikle son yıllarda karayolu taşımacılığında yaşanılan kazalar göz önüne alındığında şoför mesleklerindeki meslek standartlarının ve yeterliliklerin önem ve öncelik arz ettiğini ve bu nedenle bu konudaki çalışmalara hız verilerek meslek standartlarının hazırlandığını belirtti.

Protokol kapsamında yeterlilikleri hazırlanacak servis, vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı toplu taşıma, minibüs, taksi, tehlikeli madde taşıyan araçlar ve kamyon şoförlerinden mesleki yeterlilik belgesi aranması yönünde çalışmalar yapılacağını dile getirdi.

CEYLAN: “KAZALARIN MİNİMUMA DÜŞMESİ HEDEFLENMEKTEDİR”

Ceylan, ülkemizde terörden sonra en çok can kaybının karayollarında yaşanan kazalardan kaynaklandığını belirterek, bu meslek standartları ve hazırlanacak yeterliliklerle karayollarında yaşanan kazaların minimuma düşürülmesinin hedeflendiğini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumunun, iş hayatıyla eğitim hayatını buluşturmak için var olduğunu belirten Ceylan, protokole ilişkin şunları kaydetti:   “Kurumumuz tarafından yaklaşık 80 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verilmiş olup, bu kapsamda önemli çalışmalar yürütülmüştür. Şu anda tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer almakta olan 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiş olup, bu mesleklerde belgesiz çalışmak imkan dâhilinde olmayacaktır.

Kurumumuzun önceliği ‘İş sağlığı ve Güvenliği’dir. Bizim için bir tek kişinin hayatı dünyalara bedeldir.

Son yıllarda yaşanılan kazalar nedeniyle bir çok çocuğumuzun hayatını kaybettiği okul servislerinin de bu protokolle daha güvenli hale gelmesini planlıyoruz.

Kurumumuz meslek standartlarının ve yeterliliklerin geliştirilmesi ve belgelendirme kuruluşlarının yetkilendirilmesi faaliyetlerinin yanı sıra sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten kuruluşları gözetime ve denetime tabi tutmaktadır. Ayrıca şuna da dikkat çekmek gerekirse sınav ve belgelendirme faaliyetleri ne çalışana; ne de kuruma her hangi bir ek yük getirmemektedir. Bakanlığımızın hem belge alan çalışanlara yönelik; hem de yeterlilik belgesi olan çalışanları istihdam eden iş verenlere yönelik teşvikleri bulunmaktadır” dedi.

APAYDIN: “YETERLİLİK ÇALIŞMALARI SEKTÖR İÇİN FAYDALI OLACAK”

Protokol töreninde konuşan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Sürücü kurslarında başarı çok yüksek olmasına rağmen SRC’de başarı çok düşük. Yeterlilik belgesi şehir içi taşımacılığı da kapsayacak. Sadece şehirlerarası taşımacılığı kapsamayacak. Bu çalışmaların sektör açısından faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

ÖNCELİK OKUL SERVİSLERİNİN

İmzalanan protokol ile öncelikli olarak okul servis aracı şoförleri olmak üzere, toplu taşıma aracı şoförlerinin ve taksi şoförlerinin mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi ve gerekli çalışmaların yapılması planlanıyor. Mesleki yeterlilik belgeli şoförler ile toplu taşıma  araçlarını tercih eden vatandaşlara daha  güvenli ve  kaliteli hizmet verilmesi hedefleniyor.

 

290816-2

 

SÜREÇ BAŞLAMIŞ OLDU

Protokol ile kamyon, minibüs, şehir içi toplu taşıma, servis, taksi ve tehlikeli madde taşımacılığı şoförü mesleklerinin sınav ve belgelendirme esaslarını tanımlayan ulusal yeterlilik dokümanı hazırlama süreci başlamış oldu.

 

290816-1