Meslek standardı ve yeterlilik hazırlama çalışmalarına referans olması açısından, sektörün genel analizini yapmak, alt sektörler ile sektör/alt sektörler özelinde meslekler, mesleklerin sınırları ve seviyelerini belirlemek amacıyla Kurumumuz tarafından meslek haritası çalışmaları yapılmaktadır.
Tarım, avcılık ve balıkçılık sektöründe yapılan meslek haritası çalışmasının, özellikle son dönemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda akıllı tarım uygulamaları odağında gözden geçirilmesi ve güncellenmesi amacıyla, 29.02.2024 tarihinde Kurumumuzda ilgili paydaşların katılımıyla “Akıllı Tarım Meslek Haritası Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşması Meslek Standartları Dairesi Başkanı Sn. Aylin RAMANLI tarafından yapıldı. Sn. RAMANLI konuşmasında, yeşil dönüşüm kapsamında ortaya çıkan yeni meslekler ve yeni becerilerin önemine değinerek, Mesleki Yeterlilik Kurumu olarak bu alanda yürüttüğümüz faaliyetler hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmasının ardından Mesleki Yeterlilik Uzmanı Dr. Hilal DOĞRUÖZ ÖZER tarafından katılımcılara Ulusal Yeterlilik Sistemi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun amacı, yapısı, görevleri ve tarım, avcılık ve balıkçılık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler ve meslek haritası çalışması hakkında sunum yapıldı.
Çalıştay kapsamında katılımcılardan görüşler alınarak akıllı tarım odağında ortaya çıkan yeni meslekler ve yeni beceriler değerlendirildi. Tarım sektöründe hazırlanan ve “Tarımsal Mekanizasyon, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Tarla ve Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliği” alanlarını içeren meslek haritası çalışmasında yer alan meslekler incelenerek, söz konusu mesleklerde dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm kapsamında yaşanan değişimler gözden geçirildi.