30 Ekim
2018
Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında “Ulusal Meslek Sınıflama Sisteminin Oluşturulması Kapsamında Ön Çalışmaların Yürütülmesine Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalandı



Mesleki Yeterlilik Kurumu ev sahipliğinde 30 Ekim 2018 tarihinde Ulusal Meslek Sınıflama Sisteminin Oluşturulmasına yönelik ön çalışmaların yürütülmesi amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

301018-1

Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planları kapsamında temel politika eksenlerinden biri “Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi” olarak belirlenmiş ve “Ülkemizde icra edilen mesleklerin ve tanımlarının yer aldığı ulusal meslek sınıflama sistemi oluşturulacak, işgücü piyasasının kuramsal, istatistiki ve bilişim altyapısı bu sınıflama sistemine göre yeniden düzenlenecektir” tedbirine yönelik çalışmalar Mesleki Yeterlilik Kurumu sorumluluğunda başta TÜİK ve İŞKUR olmak üzere ilgili Bakanlıklar, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Kuruluşları ve sosyal taraflarla işbirliği içerisinde yürütülecektir.

301018-2

Bu çerçevede, sınıflama sisteminin tasarımına ilişkin yöntemin belirlenmesi, Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler ile Türk Meslekler Sözlüğünde yer alan iş ve meslek tanımlarının sınıflama sistemine dahil edilmesi faaliyetlerinde teknik çalışmaların iş birliği ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi amacıyla MYK, İŞKUR ve TÜİK arasında işbirliği protokolü yapılmıştır.

301018-3

301018-4

Bahse konu protokol töreni, MYK Başkanı Sayın Adem CEYLAN’ın konuşmasıyla başlamıştır. Sayın CEYLAN, Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında gerçekleştirilecek Ulusal Meslek Sınıflama Sisteminin oluşturulması çalışmalarının 2019 yılında tamamlanmasının planlandığını belirtmiştir. Ülkemize özgü sınıflama sisteminin oluşturulmasıyla iş piyasasında yer alan sektör veya mesleklere ilişkin verilerin elde edilmesinin ve bu sektör ve mesleklerle ilgili analiz ve teşviklerin etkin bir şekilde uygulanmasının mümkün olacağını belirtmiş, protokol tarafları olan TÜİK ve İŞKUR’a işbirliklerinden ötürü teşekkür ettiğini ifade etmiştir.

TÜİK Başkanı Sayın Mehmet AKTAŞ, kayıtların standardizasyonu ve sınıflandırılması faaliyetlerinin yönetimin kalitesinin arttırılması için vazgeçilmez unsurlar olduğunu belirtmiş, bu çerçevede Kurumlar arası işbirliğinin önemini vurgulamıştır.

İŞKUR Genel Müdürü Sayın Cafer UZUNKAYA, mesleklerin ve mesleklere ilişkin beceri ve niteliklerin belirlenmesinin işgücü piyasası açısından önemine vurgu yapmış, sınıflama sistemlerinin ve içerisindeki unsurların belirlenmesi ile çok önemli bir çalışmanın hayata geçirilmiş olacağını belirtmiştir.

301018-5

Konuşmaların tamamlanmasının ardından MYK Başkanı Sayın Adem CEYLAN, TÜİK Başkanı Sayın Mehmet AKTAŞ ve İŞKUR Genel Müdürü Sayın Cafer UZUNKAYA işbirliği protokolünü imzalamıştır.

Söz konusu protokol kapsamında protokol taraflarının görev ve sorumlulukları, çalışma grubunun oluşturulmasına yönelik esaslar, planlama, uygulama ve faaliyetlerin yürütülmesine yönelik tanımlamalar ile ulusal meslek sınıflama sistemi geliştirme planı bulunmaktadır.