27 Nisan
2018
Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı
27 Nisan
2018
Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı

Endüstri 4.0 Alanında Meslek Haritası Çalıştayı Gerçekleştirildi.



Endüstri 4.0 alanına yönelik meslek standardı ve yeterlilik hazırlama çalışmalarına temel teşkil edecek meslek haritasının hazırlanması amacıyla ilgili Bakanlıkların, Kamu Kurumlarının, Meslek ve Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Sektör temsilcilerinin katılımı ile 24-25 Nisan 2018 tarihlerinde Kurumumuzda “Endüstri 4.0 Alanı Meslek Haritalama Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşması Kurumumuz Meslek Standartları Dairesi Başkanı Sayın Yaprak AKÇAY ZİLELİ tarafından yapıldı. Sayın ZİLELİ konuşmasında, Endüstri 4.0 kavramının tarihsel gelişiminden, kapsamından, öneminden ve Endüstri 4.0’ı hayata geçirecek nitelikli insan kaynağı bağlamında Mesleki Yeterlilik Kurumunun rolünden bahsetti. Açılış konuşmasının ardından Moderatör Eyüp ONAT ve MYK Uzmanı Korel ÜNSAL tarafından katılımcılara Ulusal Yeterlilik Sistemi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun amacı, yapısı, görevleri ve MYK tarafından Endüstri 4.0 alanında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler hakkında sunum yapıldı.

Meslek haritalama çalışmasının amaç ve yöntemi konusunda katılımcılar Moderatör Eyüp ONAT ve Moderatör Selcen AVCI tarafından bilgilendirildikten sonra çalıştayın ikinci kısmına geçildi. İkinci kısımda, katılımcılar iki gruba ayrılarak Endüstri 4.0 alanında yer alan/alması öngörülen mesleklere yönelik haritalama çalışması yapıldı.

Endustri 4.0

Endustri 4.0

Endüstri 4.0 Nedir?

 

Endüstri 4.0   ya da Sanayi 4.0 ilk defa Alman firmalarının 2011 yılında dünyanın en büyük endüstri fuarı olan Hannover Fair gündeme getirdiği dijitalleşmenin ve robotların üretime katkısını esas alan dönemi ifade etmektedir.

 

Birinci Sanayi Devrimi su ve buhar gücünün kullanıldığı mekanik üretim tesisleri ile, ikinci Sanayi Devrimi elektrik enerjinin kullanıldığı seri üretim yapılan tesisler ile, üçüncü Sanayi Devrimi elektronik ve dijital teknolojilerin kitlesel üretimi otomatikleştirmesi ile hayata geçmiştir. Dördüncü Sanayi devriminin yapısı ise temelde siber-fiziksel sistemler, nesnelerin interneti ve hizmetlerin internetine dayalıdır.

 

Dördüncü Sanayi Devrimi olarak görülmekte olan Endüstri 4.0’da, fiziksel ve sanal dünya birleştirilmeye çalışılmakta ve bu noktada, daha karmaşık sistemler olarak adlandırabileceğimiz Siber-Fiziksel Sistemler, Nesnelerin İnterneti (IoT), Bulut Sistemler gibi sistemler karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemlerin üretim sistemlerine uygulanması ile de Akıllı Fabrikalar dediğimiz fabrikalar ortaya çıkmaktadır. Bu fabrikalar, uzaktaki diğer üretim araçlarıyla açık bir internet ağı üzerinden iletişim kuran ve ihtiyaç duyduğu üretim bilgisini ise bulut sistemler aracılığıyla çeken akıllı makinalar ve sistemlerden oluşmaktadır.

 

Endüstri 4.0, makinelerin bağımsız olarak veya sürekli kendini geliştirme ve sürdürmeye çalışan müşteri odaklı bir üretim alanı oluşturmada insanlarla işbirliği içinde çalışabileceği fikrini içermektedir. Endüstri 4.0’da, makineler verileri toplayabilen, analiz edebilen ve veriler üzerinden tavsiyede bulunabilen birer varlık haline gelmektedir. Bu yeni modelde, üreticiler makineleri çalıştırmak yerine bilgisayarlar ve internet vasıtası ile onlarla iletişim kurabileceklerdir. Makineler de kendi aralarında veya insanlarla internet üzerinden iletişime geçebilecektir.

 

Önceki Sanayi Devrimlerinde olduğu gibi 4. Sanayi Devriminin de Dünya’yı ve toplumların yapılarını etkileyeceği öngörülmektedir. Endüstri 4.0’ın verimliliği, kaliteyi, esnekliği ve hızı arttıran yapısı ile sektörlerin dağılımında, üretim süreçlerinde, istihdam şekillerinde değişimler yaşanacaktır.