Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve milletvekillerinin yanı sıra, işverenler, sendika ve işçi temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Konferansa dünyanın 58 ayrı ülkesinden alanlarında ilgili uzman ve temsilciler katıldı.
Konferans; ergonomiden psikolojik risk faktörlerine, İSG Kültürünün Toplumda Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılmasına, Meslek Hastalıklarında Proaktif Yaklaşımlara, Uluslararası ve Ulusal Kuruluşların sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği üzerindeki rolüne kadar değişik alanlarda 34 konu başlığı altında yapılmaya devam ediyor.
BİZ İNSANA MAKİNE GİBİ BAKAMAYIZ
Konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, Soma faciasında kaybedilen 301 şehitle birlikte, iş kazalarında vefat eden tüm işçilere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.
Tüm annelerin Anneler Günü’nü tebrik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, Konferansın ana teması olan “Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunun yerinde bir seçim olduğunu belirterek, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkının, insanın en temel haklarından biri olduğunu ifade etti.
Konferansın açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu ise; çalışma hayatının öznesinin insan olduğunu belirterek, "İş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatının asli bir unsurudur. Her şeyin ötesinde, insan hayatı bir ihmale kurban edilemeyecek kadar değerlidir. Bu yüzden, iş sağlığı ve güvenliği bilincini arttırmak, dünyadaki tüm gelişmeleri özümseyerek global bir ortak aklı hayata geçirmek zorundayız." dedi. Sayın Bakanımız konuşmasında ayrıca Mesleki Yeterlilik Kurumunun da İş sağlığı ve Güveliği konusunda gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara değinerek; bügüne kadar 633 Ulusal meslek standardının Resmi Gazete’de yayımlandığını, toplam 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin zorunlu hale getirildiğini ve toplam 47.000 kişiye mesleki yeterlilik belgesi düzenlendiğini ifade etti.
Konferans boyunca vatandaşlarımızın MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu hakkındaki sorularının cevaplanması için fuar alanında MYK Standı açılarak katılımcılara bilgiler verildi.
Konferansın ikinci gününde teknik bilgilendirme oturumları gerçekleştirilmiş olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu faaliyetleri, Ulusal Yeterlilik Sistemi ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin gerçekleştirilen çalışmalar 10. Ana oturum olan Mesleki Eğitim ve İSG konulu oturumda katılımcılar ile paylaşılmıştır. Mesleki Eğitim ve İş Sağlığı Güvenliği oturumunda MYK Kurum Başkan Yardımcısı Metin KARAMAN oturum başkanı olarak, Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet ORDUKAYA ise konuşmacı olarak görev almıştır.
Yoğun bir katılım gösterilen oturumda katılımcılara özellikle MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin bilgilendirme yapılarak katılımcıların soruları cevaplanmıştır.