Mesleki Yeterlilik Kurumu ulusal yeterlilik sisteminin temel bileşenlerinden ilki olan meslek standartlarının hazırlanması çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, MYK Yönetim Kurulu’nun kararı doğrultusunda bilişim teknolojileri alanında meslek standardı hazırlamak üzere yetkilendirilen İstanbul Ticaret Odası ile 15 Mart 2011 tarihinde “Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol kapsamında taslak meslek standardı hazırlanacak mesleklerin belirlenmesi amacıyla İTO koordinatörlüğünde sektörün önemli kurum ve kuruluşları olan TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği, TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), TBGD Bilişim Güvenliği Derneği ve Test Derneği ile seri toplantılar yapılarak meslekler, seviyeleri ve öncelikler belirlendi.
Bilişim Teknolojileri alanında hazırlanacak meslek standartlarının, birçok sektörde yer alan yatay mesleklerin de ihtiyacını karşılayacağı düşünülüyor.
İTO ile imzalanan protokol kapsamında bilişim teknolojileri alanında farklı yeterlilik seviyelerinde hazırlanacak 19 mesleğin listesi için tıklayınız.
Süreç Nasıl İşliyor?
Ulusal Meslek Standardı Hazırlanması Hakkında Yönetmeliğe göre; meslek standartları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından görevlendirilen kurum veya kuruluşlara hazırlatılır. Görevlendirilecek kurum ve kuruluşlar MYK Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir. Sürecin devamında, Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü imzalanan kuruluşlar, sektördeki mesleklerin standartlarını MYK ile işbirliği halinde hazırlar ve taslak standartlar ilgili Sektör Komitesi’ne sunulur.
Sektör komitesinde incelenen ve doğrulanan standartlar MYK Yönetim Kurulu’nun onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı (UMS) olarak yürürlüğe girer.