12 Mayıs
2009
Arşiv

54. MEDAK Toplantısı MYK'da Yapıldı



Mesleki yeterlilik Kurumu (MYK), Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK)’nun 54. toplantısına ev sahipliği yaptı.


Başkanlığı ve sekretaryası Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen MEDAK’ın 54. toplantısı 26 Mart 2009 tarihinde MYK Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya MYK’dan Kurum Başkanı Bayram AKBAŞ, Meslek Standartları Dairesi Başkanı Firuzan SİLAHŞÖR, MYK MEDAK Komisyonu Temsilcisi Merve İLKKUTLU AYHAN, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Şevket ALP, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden Meral ARSLAN, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Zeynep KILIÇ, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nden Semra APİŞ, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nden Nihal KARADEMİR, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’ndan Muammer DEMİR, Devlet Planlama Teşkilatı’ndan Erdoğan SERDENGEÇTİ, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden Ahmet ŞAHİN, Türkiye İş Kurumu’ndan Ferudun GİRESUN, B. Bahadır GÖRAL, Zehra KURŞUNLU, Deniz KARTAL, Nesrin ÖZDEN, Yurdagül DELİOĞLU, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan Tuncer İNALKAÇ, Milli Prodüktivite Merkezi’nden Abdullah CAN, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan Burcu FIRAT ve Melek ÖKSÜZ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Rabia Nurgül KARAVELİ, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’ndan Ersin ASLANTAŞ, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan Hakkı KIZILOĞLU katıldı.

Toplantının açılışında konuşan MYK Başkanı Bayram AKBAŞ, toplantıya ev sahipliği yapmaktan ve üyelerin katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Geçmişte komisyonun 6 yıl başkanlığını yürüten Sayın AKBAŞ, MEDAK’ın süreklilik, işlevsellik ve sürdürülebilirlik açısından Türkiye’nin örnek bir oluşumu olduğunu söyledi. 90’lı yılların başında kurulan MEDAK’ın Türkiye’nin ihtiyaçlarından doğduğunu söyleyen Sayın AKBAŞ, Komisyonun meslek seçmek, mesleğini değiştirmek ve istihdam hayatında istendik bir pozisyon bulmak isteyen kişilere yol gösteren rol üstlendiğini söyledi.

İŞKUR İşgücü Uyum Dairesi Başkanı ve MEDAK Başkanlığını yürüten Ferudun GİRESUN uzun yıllar MEDAK Başkanlığı ve İşgücü Uyum Dairesi Başkanlığı görevlerini yürütmüş olan Sayın AKBAŞ’ın Başkanlığında faaliyetlerini sürdüren MYK’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ev sahipliğinden dolayı Kurumumuza teşekkür etti.

Açış konuşmalarının ardından MYK MEDAK Komisyonu Temsilcisi Merve İLKKUTLU AYHAN, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun tarihçesi, görevleri, gerçekleştirdiği ve 2009 Uygulama Planı’nda yer alan faaliyetleri ile Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi hakkında bilgiler verdi.

Toplantı gündemine uygun olarak 30 Aralık 2008 tarihinde gerçekleştirilen 53. MEDAK toplantısında Komisyon üyelerine dağıtılan on bir adet meslek bilgi dosyası hakkında üye kuruluşlardan gelen görüşler ve düzeltmelerle ilgili bilgi verildi ardından söz konusu mesleklerin onaylanmasına geçildi. Toplantıda komisyon üyelerinden gelen görüşler doğrultusunda on bir meslekten sekizi onaylandı.

54. MEDAK Toplantısında Komisyon Üyeleri Tarafından Onaylanan Meslek Bilgi Dosyaları:

1) Ahşap Doğrama İmalatı Teknisyeni

2) Fotoğraf Çekimcisi

3) Fotoğraf Baskıcısı

4) Flesko Baskı Operatörü

5) Hidroelektrik Santralleri Teknikeri

6) Rezervasyon Elemanı

7) Süt Hayvancılığı Teknikeri

8) Yapı Yüzey Kaplama Teknisyeni

Meslek bilgi dosyalarının onaylanmasının ardından 55. MEDAK Toplantısında onaylanacak on adet meslek bilgi dosyası görüş ve değerlendirmelerini iletmeleri üzere Komisyon üyelerine dağıtıldı.

MEDAK nedir? Neler Yapar?

Mesleki Danışma Komisyonu (MEDAK), başkanlığı ve sekretaryası Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen, Mesleki Bilgi, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri İş Birliği Protokolü’nün tarafları arasında gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlayan bir komisyondur. MYK, MEDAK’ın 2007 yılından beri üyesidir.

MEDAK’ta MEB, YÖK, DPT, TÜİK, İŞKUR, MYK, MPM, KOSGEB, ÖSYM, TOBB, TESK, TİSK, TÜRK-İŞ temsilcileri ve yetkililerinden oluşan 24 üye bulunmaktadır. Üç ayda bir toplanan Komisyon bugüne kadar gerçekleştirilen 54 toplantıda toplam 700 meslek bilgi dosyasını onaylamıştır.